Activiteit

Niet Weggooien - oorlogsmateriaal van particulieren

Afbeelding: Recente schenking van een door Kapitein L.H. Reinders vervaardigde viool uit het krijgsgevangenkamp Changi te Singapore. De viool met het bijzondere verhaal is te zien in een vitrine in de hal van het Museon tot 20 augustus 2017

 

Op dinsdag 15 augustus a.s. besteedt het Museon aandacht aan erfgoed van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië. Belangstellenden kunnen vragen stellen over voorwerpen, tekeningen of documenten die zij uit die periode in bezit hebben.

Advies bij uw voorwerpen
Kom ook en krijg deskundig advies bij uw voorwerpen. Op 15 augustus zijn medewerkers van het Museon van 13.00 tot 17.00 uur beschikbaar om vragen te beantwoorden over voorwerpen, tekeningen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor kunt u zich melden bij de informatiebalie in de hal van het Museon. De medewerkers kunnen meer vertellen over mogelijke herkomst en over restauratie. Ook geven zij desgewenst advies over schenking of legaat aan een museum of archief. Iedereen met een voorwerp uit de oorlog is welkom, maar speciale aandacht is er voor voorwerpen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië.

Nationale Collectie
Het Museon beheert in Nederland de belangrijkste collectie kamprelicten uit de Japanse bezetting van Zuidoost Azië. Meer dan 7500 tekeningen, voorwerpen en documenten vormen de levende herinnering van vele duizenden Nederlanders aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. De collectie maakt deze belangrijke periode uit de geschiedenis tastbaar voor jongere generaties. Inhoudelijk mist het Museon nog objecten uit de periode waarin de Indonesiërs hun afhankelijkheid bevochten en de Nederlandse regering zich keerde tegen deze vrijheidsstrijd (De Bersiap-periode).
Het Museon is gericht op zoek naar objecten uit deze tijd.

Op dit moment te zien
In de hal van het Museon staat vanaf 16 juli t/m 20 augustus een vitrine met de in krijgsgevangenschap vervaardigde viool van kapitein L.H. Reinders. In onze nieuwe permanente tentoonstelling One Planet kunt u diverse kamprelicten zien waaronder een biels uit de Birma-Siam spoorweg, bij verschillende onderwerpen. In de zaal Kind in Oorlog staan diverse objecten van kinderen uit de interneringskampen. En u kunt de cchilderijen van Trees Ruijs (1925-2016) in de tijdelijke tentoonstelling Terugblik op de ‘Jappentijd’ zien.

‘Niet weggooien’: aandacht voor het behoud van historisch materiaal uit de oorlogsjaren
Het doel van de actie ‘Niet weggooien’ is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren te bewaren voor de toekomst. Nog altijd duiken namelijk bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij de verbouwing van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven of foto’s, tot dagboeken, documenten of een voorwerp.
Bij de speciale actiedagen van ‘Niet Weggooien!’ zijn de afgelopen jaren bijzondere voorwerpen ontdekt. Meer informatie is te vinden op www.actienietweggooien.nl. De actie ‘Niet Weggooien!’ is een initiatief van alle musea, archieven en instellingen die zich met de Tweede Wereldoorlog bezig houden.

 

Foto links Recente schenking van een door Kapitein L.H. Reinders vervaardigde viool uit het krijgsgevangenkamp Changi te Singapore. De viool met het bijzondere verhaal is te zien in een vitrine in de hal van het Museon tot 20 augustus 2017
Wanneer

15 augustus 2017

Tijd

vanaf 13.00 uur

Trefwoorden
cultuur