Museumles primair onderwijs

Terug naar het overzicht

Insecten snacken?

AfbeeldingSprinkhaan (model). Collectie Museon

Gezond eten zonder verspilling

Hoeveel eten wordt er per week weggegooid in Nederland? In de les bekijken leerlingen de inhoud van een vuilnisbak en zoeken het eten ertussen uit. Kun je daar nog een gezonde maaltijd van maken? Wat wordt er eigenlijk in andere landen gegeten? De leerlingen ontdekken verschillen in de gebruikte verpakkingsmaterialen en een groot verschil in de onmisbare voedingsstof eiwit.

Daarna maken de leerlingen opdrachten over o.a. frisdrank, snoep, insecten eten en het meten van ondervoeding bij een baby. Na afloop bespreken we de opdrachten aan de hand van opmerkelijke voorwerpen en krijgen leerlingen de kans een insect te proeven. Wie durft?

Deze les aanvragen

Foto links Sprinkhaan (model). Collectie Museon
Vakgebied
biologie
Lesdoel

De leerlingen leren over de samenhang tussen voedselpatronen en gezondheid en over de samenhang tussen natuurlijke en culturele elementen van de omgeving.

Kerndoel 34

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Mens en samenleving.
De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke gezondheid van henzelf en anderen. 

Kerndoel 39

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Mens en samenleving
De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.

Kerndoel 40

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek
De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende dieren en planten onderscheiden en benoemen, en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.

Kerndoel 47

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Ruimte
De leerlingen leren de ruimtelijke inrichting van de eigen omgeving te vergelijken met die in omgevingen elders, in binnen- en buitenland, vanuit de perspectieven landschap, wonen, werken,  cultuur en levensbeschouwing.