Museumles primair onderwijs

Terug naar het overzicht

Laat je tanden zien!

AfbeeldingLaat je tanden zien

Het gebit heeft verschillende functies: ga je bijten of dreigen?

Alle kinderen hebben te maken met 'wisselen'. Ze krijgen een blijvend gebit. Maar waarom hebben mensen en dieren een gebit? Heb je wel eens een leeuw zien dreigen of een aap zien grijnzen? Met het laten zien van je gebit geef je uitdrukking aan je gevoelens. Daarbij kan het zien van tanden, bijvoorbeeld grote, scherpe tanden, bij jou ook gevoelens oproepen.

Je gebit is van levensbelang, ook voor het eten van voedsel. Maar waarom zijn ze verschillend: scherp en puntig of juist plat? Aan de hand van dierenkaken ontdekken de leerlingen de verschillende functies van tanden en kiezen. Vervolgens maken de leerlingen opdrachten waarbij ze echte dierentanden in handen krijgen, hun eigen gebit bestuderen en spelen met gezichtsuitdrukkingen.

Deze les reserveren
 

Foto links Laat je tanden zien
Vakgebied
biologie
Lesdoel

Na deze museumles kennen de leerlingen de verschillende typen en functies van het gebit. En ze kennen de samenhang tussen het gebit en gelaatsexpressie.
 

Kerndoel 40

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek
De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende dieren en planten onderscheiden en benoemen, en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.

Kerndoel 41

Oriëntatie op jezelf en de wereld > Natuur en techniek.
De leerlingen leren over de bouw van dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen. 

Kerndoel 54

De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.